Grzybowe kotlety z kaszy jęczmiennej z siemieniem lnianym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

kotlety z kaszy jęczmiennej podane z surówką z selera, jabłka kiszonego ogórka i czarnych oiweek6

 

Składniki:

1 woreczek kaszy jęczmiennej (około 100 g)

40 g suszonych grzybów

1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 średnie cebule

3 łyżki mąki do obtoczenia kotletów

Kaszę gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy, namoczone wcześniej grzyby. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy. Ugotowane grzyby odcedzamy, wody też nie wylewamy. Grzyby miksujemy. Większość grzybów dodajemy do kaszy, trochę zostawiamy do sosu. Podsmażamy jedną pokrojoną drobno cebulkę na oleju. Drugą również drobno pokrojoną dodajemy surową do kaszy. Usmażoną cebulkę dzielimy na pół. Część dodajemy do kaszy a drugą część zostawiamy do sosu. Do kaszy dodajemy czubatą łyżkę lub dwie mielonego siemienia lnianego. Pieprzymy i solimy do smaku a następnie mieszamy. Formujemy wrzecionowate kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Powinny dosyć długo się smażyć z obu stron, tak aby się nie rozpadały przy przewracaniu.

Z wody po gotowaniu grzybów i części grzybów robimy sos. Można do niego dolać trochę wody z moczenia grzybów (zlać z wierzchu). Zagęszczamy łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej. Zabielamy śmietaną i okraszamy podsmażoną cebulką. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Według mnie grzyby lubią dużo pieprzu.

Danie podałam z surówką z selera bulwiastego, pora, jabłka, ogórka kiszonego i czarnych oliwek, przyprawioną olejem, solą, cukrem i pieprzem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania wegetariańskie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>