Pasta z awokado i pomidora – guacamole

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

gukamole 2

Przepis znalazłam w książce Max’a de Roche „Pokarmy miłosne” i mogę powiedzieć, że jest znakomity. Sam owoc awokado jest mdły ale już cienki plaster na kanapce obłożony plasterkami czosnku z solą i pieprzem, smakuje znacznie lepiej. Zestawienie składników „miłosnych” w tym przepisie jest naprawdę bardzo dobre. Pasta jest przepyszna.

Składniki:

1 dojrzały owoc awokado

1 łyżka soku z cytryny

1 pomidor obrany ze skórki i posiekany

1/4 cebuli dokładnie posiekanej

1 zielone chili drobno posiekane

2 gałązki kolendry lub natki pietruszki drobno posiekane

sól, pieprz do smaku

1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

Awokado obrać ze skórki, oddzielić od pestki, rozgnieść widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mimo, że pan Roche proponuje umieścić pastę w lodówce i skosztować dopiero następnego dnia, mnie ona smakowała świeżo po przygotowaniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania wegetariańskie, pasty do chleba i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Pasta z awokado i pomidora – guacamole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>